Oek de Jong heeft met Pier en oceaan de Gouden Boekenuil 2013 gewonnen. Dat is zojuist bekendgemaakt in Kunstencentrum Vooruit in Gent. De Jong wist met zijn roman de vakjury te overtuigen en verdient daarmee vijfentwintigduizend euro.

De andere genomineerden waren Arnon Grunberg met De man zonder ziekte, Oek de Jong, Peter Terrin met Post Mortem, Marja Vuijsje met Ons kamp en Tommy Wieringa met Dit zijn de namen.

In Pier en oceaan beschrijft De Jong de lotgevallen van een familie, gedurende meerdere generaties. Abel Roorda, de hoofdpersoon uit De Jongs roman, doet in veel opzichten denken aan Anton Wachter: een eenzelvige, teruggetrokken jongen. Tzum.info oordeelde:

Tien jaar hebben we moeten wachten op een nieuwe roman van Oek de Jong. Pier en oceaan was het wachten waard; het is een rijke roman. Oek de Jong heeft het genre ‘familieroman’ nieuw leven in geblazen.

Naast de vakjury mocht ook het lezerspubliek haar favoriete roman van de shortlist kiezen. Zij stemden voor Dit zijn de namen van Tommy Wieringa. De Prijs van de Lezersjury is vijfentwintighonderd euro waard.

De Gouden Boekenuil is de voortzetting van de Gouden Uil die voor het laatst in 2010 werd uitgereikt. Nederlandstalige literaire werken die in 2012 verschenen, zowel van Vlaamse als Nederlandse auteurs, konden meedingen naar de Gouden Boekenuil. Vorig jaar won David Pefko de Gouden Boekenuil voor zijn roman Het voorseizoen.