Vorige maand berichtten we op dit weblog al over de opgraving van dichter Pablo Neruda. Volgens de papieren bezweek de dichter aan de stress die de staatsgreep onder leiding van generaal Pinochet bij hem teweegbracht. Toenmalig president Allende kwam daarbij om het leven, met wie de dichter bevriend was.

Maar de chauffeur en familie van Neruda zeiden dat hij door geheim agenten om het leven werd gebracht doormiddel van een dodelijke injectie. De rechter gaf daarom toestemming om het lichaam van de dichter op te graven.

Vandaag werden de eerste onderzoeken bekendgemaakt. Volgens de NOS had Neruda gevorderde prostaatkanker, maar de resultaten van de toxicologietesten zijn er nog niet. De eerste resultaten van de onderzoeken zeggen daarom volgens de advocaat van Neruda nog niets.

We wisten al dat Neruda kanker had. Het is logisch dat de ziekte opduikt in de röntgenfoto’s van zijn botten. Maar een vergiftiging kan nog niet worden uitgesloten.