Morgenavond wordt de Gouden Boekenuil 2013 uitgereikt in Kunstencentrum Vooruit in Gent. Welke schrijver gaat er vandoor met vijfentwintigduizend euro? Tzum.info brengt de genomineerden in kaart.

ARNON GRUNBERG – DE MAN ZONDER ZIEKTE

Arnon Grunberg schreef een roman over Samarendra Ambani, een jonge architect en Zwitsers staatsburger, die de opdracht krijgt om een operagebouw in Irak te ontwerpen. Wat een grandioze carrièremogelijkheid lijkt, mondt uit in een ware nachtmerrie. Tzum-recensente Meriel Benjamins oordeelde:

Misschien moet Grunberg weer eens echt gaan leven in plaats van rond te hangen in haast buitenaardse oorden als Dubai en Bagdad om vervolgens weer eens een echte, doorleefde roman te schrijven.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=kfxXJoB7IW0[/youtube]

 

OEK DE JONG – PIER EN OCEAAN

In Pier en oceaan beschrijft De Jong de lotgevallen van een familie, gedurende meerdere generaties. Abel Roorda, de hoofdpersoon uit De Jongs roman, doet in veel opzichten denken aan Anton Wachter: een eenzelvige, teruggetrokken jongen. Tzum-recensent Bart Temme oordeelde:

Tien jaar hebben we moeten wachten op een nieuwe roman van Oek de Jong. Pier en oceaan was het wachten waard; het is een rijke roman. Oek de Jong heeft het genre ‘familieroman’ nieuw leven in geblazen.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=FJPD6lYeicM[/youtube]

 

PETER TERRIN – POST MORTEM

In Post Mortem brengt Peter Terrin via een omweg een autobiografisch verhaal: de ziekte van zijn dochtertje. Hij gaat aan de haal met zijn herinneringen en speelt openlijk een spel met feit en fictie. Tzum-recensent Bart Temme oordeelde:

Post Mortem laat zien dat een schrijver (…) uiteindelijk niet om autobiografisch proza heen kan. Voor sommigen is de structuur van Post Mortem misschien iets te gekunsteld, voor liefhebbers van autobiografisch proza zal hij misschien om de hete brij heendraaien, maar Terrin heeft met zijn roman een nieuwe dimensie gegeven aan het genre.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wll5jctdhfY[/youtube]

 

TOMMY WIERINGA – DIT ZIJN DE NAMEN

In Dit zijn de namen heb je te maken met een groep mensen die over een steppe vlucht, op zoek naar de bewoonde wereld en daartegenover de drieënvijftigjarige Pontus Beg, een licht corrupte politiechef in Michailopol. Langzamerhand vloeien de twee verhaallijnen samen. Tzum-recensent Coen Peppelenbos oordeelde:

Na het meer barokke Caesarion is Dit zijn de namen, zoals gezegd, veel soberder en ernstiger van toon en meer dan de vorige boeken heeft deze roman een actuele waarde door wezenlijke vragen te stellen over de aard van een samenleving, in kleiner of groter verband. (…) Dat maakt Dit zijn de namen tot een waardevol en tijdloos boek.

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9fH1po3MaQo[/youtube]

 

MARJA VUIJSJE – ONS KAMP

Marja Vuijsje schreef een boek over haar joodse familiegeschiedenis. Het verhaal speelt zich af tegen het decor van de Tweede Wereldoorlog en de nasleep en verwerking daarvan. Tzum.info besprak het boek (nog) niet. Een misstap? Morgenavond, om acht uur, zullen we het weten. Houd dit weblog in de gaten voor de uitslag!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=87RC_raHdGI[/youtube]