Sinds op de Tzum-site een keer is aangetoond hoe goed Bart FM Droog de informatie van de Koninklijke Bibliotheek kon overschrijven en parafraseren voor zijn NPE is het nooit helemaal goed gekomen tussen beide sites. Droog repte van plagiaat (wat niet beweerd wordt) en deed Tzum officieel in de ban op zijn NPE. In het rijk van NPE is Bart FM Droog alleenheerser. Over de diabolische kant van Droog heb ik eerder geschreven. Die blijkt nu ook weer op een nieuwsberichtje op NPE. Daarin valt hij Uitgeverij kleine Uil aan en uitgeverij De Contrabas. Dat is zijn goed recht, maar dan zou het wel op basis van feiten moeten zijn. Ik kom zo terug op de uitgeverij waarbij ik betrokken ben. Eerst uitgeverij De Contrabas.

Bart FM Droog heeft geschreven voor website De Contrabas en zijn voorlaatste bundel Veldheer en andere gedichten is uitgegeven bij uitgeverij De Contrabas. In 2009 alweer en als hij klachten had over de gang van zaken bij de uitgeverij dan had hij die in alle tussenliggende jaren kunnen uiten; Droog vertrok bij de website De Contrabas in 2012! Hij wil blijkbaar een conflict uitvechten met Chrétien Breukers. Gek genoeg wist ik dat al eerder, want op 2 april stuurde hij me een mail waarin hij me nieuws beloofde over De Contrabas. Ik zal niet citeren uit de mail, maar hij stelde me voor dat hij het bericht over Tzum als onbetrouwbare bron weg zou halen als wij het bericht weg zouden halen waarin de gegevens van de KB naast die van de NPE werden gelegd. Als cadeautje kregen we dan het nieuws over De Contrabas dat hij vandaag naar buiten bracht.

Ik antwoordde:

Ha Bart,

Dit soort zaken doe ik niet. Ik wens je veel succes met NPE.

Met vriendelijke groet,

Coen

Ik wist ook, toen ik niet aan deze koehandel meedeed, dat er een moment zou komen waarop Bart FM Droog zou terugslaan. Dat kwam na een bericht over de overstap van Rense Sinkgraven van onze uitgeverij naar Liverse. Een bericht dat ik van Sinkgraven zelf had gehoord en ik heb hem toestemming gevraagd om het nieuws te brengen. Om volkomen transparant te zijn over de overstap zette ik er de reden bij:

De eerste twee bundels, Bombloesem en Sloop de stad met tedere woorden, kwamen uit bij Uitgeverij kleine Uil, maar de uitgeverij zag zich genoodzaakt om op een andere wijze dichtbundels in de markt te zetten (dat kan o.a. door co-financiering van de auteur).

Wij kijken per project hoe we dat kunnen financieren. Iedereen krijgt netjes betaald, alleen de uitgevers zelf zijn niet in loondienst. De markt voor poëzie is lastig en we kijken dus naar andere manieren om dichtbundels kostendekkend te kunnen brengen. Van de poëziepolitie Bart FM Droog kreeg ik een bericht waarin hij me het advies gaf om het hierboven geciteerde zinnetje meteen weg te halen, omdat hij anders genoodzaakt was om ons als niet reguliere uitgeverij aan te merken en de bundels van onze uitgeverij voortaan over te slaan bij de jaarlijsten. Bart ‘Telraam’ Droog (aldus Komrij) is namelijk goed in lijstjes aanleggen en feitjes ordenen, zolang het maar op de wijze gaat die hij bedacht heeft.

Ik antwoordde:

Dag Bart,

Die opmerking blijft gewoon staan. Dat we niet meer op de NPE-jaarlijsten voorkomen zullen we als een man moeten dragen.

In alle eerlijkheid staat er gewoon dat we niet zoveel onrendabele dichtbundels kunnen uitbrengen. Er zal langere tijd tussen de bundels zitten of er zal subsidie bij moeten of er zal sprake zijn van co-financiering. Die co-financiering (door harde financiering of door een verplichte afname) bij poëzie vindt trouwens ook al bij veel grote uitgeverijen plaats, heb ik gehoord. Wij denken overigens ook na over andere trajecten voor poëzie-uitgaven, POD is een optie.

Met vriendelijke groet,

Coen

Omdat we niet haatdragend zijn promoten we het werk van dichter Bart FM Droog hartelijk. Zijn bundels zijn gratis te downloaden: Deze Dagen (1998), Benzine (2000), Radioactief (2004), Veldheer (2009) en Eenzame uitvaart (2013).

Zijn allernieuwste bundel Zeewaarts is echter voor € 8,95 te koop bij uitgeverij Stanza. De bundel is niet te koop via het Centraal Boekhuis.