Minister Bussemaker ziet geen enkel bezwaar tegen het onderbrengen van de collectie typemachines van Willem Frederik Hermans bij de Belgische boekhandel Limerick in Gent. De betwiste machines moesten weg bij het ter ziele gegane museum Scryption, waarna zich verschillende gegadigden meldden om de collectie over te nemen. Hermans bleek overigens nog een openstaande rekening te hebben bij de firma Sijbes, waar de auteur zijn schrijfmachines kocht.

Toen bleek dat de machines werden toegekend aan de boekhandel in Gent – omdat het de collectie werd gegund ’te blijven zwerven van particulier naar particulier en van passie naar passie’ – maakten enkele kamerleden van de PVDA en de VVD bezwaar. Zij vroegen minister Bussemaker of er mogelijkheden bestonden om een ‘uniek onderdeel van de nalatenschap van de Nederlandse schrijver’ voor Nederland te behouden. Hun hoop was daarbij gevestigd op een nieuwe erfgoedwet.

Minister Bussemaker heeft nu aangegeven dat ze het inzetten van de wet een te zwaar middel vindt, zo bericht de NOS. Ze ziet geen reden om de collectie via juridische procedures in Nederland te houden: de schrijfmachines van Hermans blijven in het Nederlands taalgebied. Daarnaast wijst de minister op het feit dat W.F. Hermans sinds 1991 in België woonde en er een eredoctoraat had (aan de Universiteit van Luik). De schrijfmachine mijmert gekkepraat en gaat gewoon de grens over. Einde discussie, lijkt het.