Aanstaande maandag krijgt het DWDD-boekenpanel, dat maandelijks het Boek van de Maand kiest, de Vertaalduivel 2014 overhandigd. De trofee wordt toegekend aan een persoon of instantie als uitnodiging om iets te doen, of na te laten, in het belang van het vertaalvak.

Het boekenpanel wordt aangemoedigd om bij het aanprijzen van een in het Nederlands vertaald boek in De Wereld Draait Door de naam van de vertaler niet over te slaan.

Die vertaling is met veel liefde, tijd en vakkundigheid vervaardigd, om de oorspronkelijke auteur zo veel mogelijk recht te doen. We weten natuurlijk dat het niet wettelijk verplicht is de naam van de vertaler te noemen zolang er niet uitvoerig wordt geciteerd uit de vertaling, maar er is wel degelijk sprake van een morele plicht.

De Vertaalduivel wordt jaarlijks namens de Werkgroep Literair Vertalers van de Vereniging van Letterkundigen (VvL) uitgereikt.

De Vertaalengel 2014 is toegekend aan de redactie van de website van Athenaeum Boekhandel voor de wijze waarop ze boeken, en vooral ook vertalingen, onder de aandacht brengt in de sociale media. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon – een niet-vertaler – of een instantie die zich op de een of andere manier verdienstelijk heeft gemaakt voor het vertaalvak