Gisteren stond de hele aflevering van De Wereld Draait Door in het teken van de joodse verzetsvouw Selma van de Perre. Ze schreef onlangs het boek Mijn naam is Selma dat deze maand is verschenen. Ruim 1,2 miljoen kijkers keken naar de special. De uitzending over Van de Perre en haar boek krijgt veel positieve reacties.

Arjen Fortuin schrijft onder andere vandaag in NRC Handelsblad:

Weinig kijkers zullen Selma van de Perre vooraf al gekend hebben, vrijwel niemand die de uitzending zag zal haar nog vergeten. DWDD had zichzelf voor de gelegenheid bijna helemaal van zijn format ontdaan. De uitzending bestond uit een lang gesprek met Van de Perre, amper onderbroken door beeldfragmenten. Er was wel een jonge tafelheer, Splinter Chabot, die zei te hopen dat de verhalen van de oorlog niet alleen verteld worden, maar dat latere generaties het ook kunnen blijven voelen.

Er viel veel te voelen. De verbijsterend frisse Van de Perre (die pas dit jaar de golfclub heeft opgezegd) zat als een springlevend stukje geschiedenis in de studio. Ze vertelde, uiterst geconcentreerd ondervraagd door Matthijs van Nieuwkerk, hoe ze jarenlang geen aanleiding zag om haar verhaal op te schrijven, ook al omdat in Nederland zo veel oorlogsboeken verschenen. Ze veranderde van gedachten toen ze ontdekte dat in Engeland (ze woont in Londen) heel erg weinig bekend was over het verzet in Nederland.

Ook op Twitter kwamen de reacties los: