Wie ooit op het idee gekomen is om de selfies van Heleen van Royen op te hangen in het Letterkundig Museum mag gestenigd worden (mits langzaam). Vandaag is bij HP/De Tijd de vraag opgeworpen of Van Royen plagiaat pleegt. Hugo Borst opperde dat verwijt in het AD. Voorbeeld voor Van Royen zou de kunstenares Hester L. Scheurwater zijn die selfies maakt waarbij je recht het geboortekanaal inkijkt. Zover gaat Van Royen niet, dat is meer nipslip en oh la la. Scheurwater: ‘Dat de uitvoering onvergelijkbaar is wil nog niet zeggen dat het geen plagiaat is.’

Heleen van Royen ontkent plagiaat op haar facebookpagina:

Sinds 2008 deel ik spiegelfoto’s met vriend en vijand, waarbij het me er vanaf het begin vooral om gaat de kijker te laten delen in mijn gevoelsleven. Ik heb mijn werk nooit getoond in een galerie en het lijkt me duidelijk dat een expositie in het Letterkundig Museum ook zo opgevat moet worden: het tonen van een schrijversleven, niet alleen in woord maar ook in beeld.

Deze keer moeten we Van Royen volledig gelijk geven, ook al omdat miljoenen mensen selfies maken, van een beetje naakt tot fel pornografisch. Plagiaat is dus totale onzin.

Op de site van HP/De Tijd is er ook een poll: Heleen of Hester. Heleen wint voorlopig. Tot zover de literaire berichtgeving van vandaag.

0