Al eerder gooide Fabian Paagman de knuppel in het hoenderhok, Ad Peek van boekhandel Van der Velde (in het hele noorden) sloot zich gisteren bij de kritiek op het CB aan. In de Leeuwarder Courant werd hem gisteren gevraagd naar de deal die de boekhandel sloot met De Bezige Bij. Daarmee zetten ze het CB, monopolist in de distributie, buiten spel. ‘De uitgevers leveren in, de boekhandelaren leveren in. Er is één partij die niet inlevert en dat is het Centraal Boekhuis. Ze maken te veel winst.’

Opvallend is dat in de discussie rond de deal van De Bezige Bij andere uitgevers en andere boekhandelaren die niet betrokken zijn bij de deal redelijk stil blijven. Ook op facebook in de groep voor boekhandelaren is er geen wanklank te horen. Dat lijkt de analyse te onderstrepen dat bijna elke uitgeverij en elke boekhandel dealtjes sluit die buiten het CB om gaan.

Alleen AFdH denkt last te hebben van de megadeal van De Bezige Bij.