Schrijfster Wiegertje Postma maakt zich op internet boos over de keuze voor de Boekenweekauteur in 2015. Klonk er eerder nog gemor of Dimitri Verhulst wel commercieel genoeg was, Postma verwijt de CPNB juist seksisme.

Een gedurfde keuze, want dat is al meer dan een decennium elk jaar het geval. Dimitri Verhulst is de dertiende opeenvolgende blanke man die het geschenk schrijft – Kader Abdolah voor het gemak even meegerekend (want laten we eerlijk zijn: met zo’n ironische snor kan Kader Abdolah eigenlijk niet anders dan blank wezen).

In 2002 was het de laatste keer dat een vrouw het Boekenweekgeschenk schreef; lezers ontvingen toen De ijsdragers van Anna Enquist. Postma zegt:

Dat was blijkbaar zo’n verschrikkelijke flop dat er in de dertien jaar die volgden alleen nog mannen benaderd zijn voor het schrijven van de literaire cadeaunovelle. Misschien is het gewoon toeval, dertien (DERTIEN) jaar mannen.

Of misschien zijn er gewoon niet genoeg goede vrouwelijke schrijvers om het Boekenweekgeschenk te schrijven. Want het is een hele verantwoordelijkheid, het schrijven van een goede literaire cadeaunovelle. En dan kun je zoiets nou eenmaal beter aan een man overlaten.

Op Facebook deelt Merijn Schipper (boekverkoper en redacteur bij 8WEEKLY en de Boekenkrant) de mening van Postma. Hij schrijft:

Als het CPNB na Dimitri Verhulst in 2015 geen vrouwelijke auteur vraagt, kunnen we die stichting beter omvormen tot CPMS (Collectieve Propaganda van de Mannelijke Schrijvers).