Het was al een paar weken bekend, maar gisteren liet Joost Nijsen (Uitgeverij Podium) zich voor het eerst uit over de overstap van Joris Luyendijk. Het nieuwe boek van Luyendijk, Dit kan niet waar zijn getiteld, verschijnt namelijk begin september bij Uitgeverij Atlas Contact.

Tegenover BoekBlad verklaart Nijsen:

(…) ook in een uitgeversleven heb je momenten van teleurstelling. Je denkt dat je voor het leven bent getrouwd, de ander denkt daar anders over. Het is jammer maar niet dramatisch.

Hij heeft Luyendijk herhaalde malen gevraagd waarom hij het ‘winning team’ wilde doorbreken. Uitgeverij Podium heeft een halfmiljoen boeken van hem verkocht. Volgens de uitgever kwam het neer op een gevoel dat de schrijver had. Luyendijk wilde met schone lei beginnen. ‘Ik wens hem en Atlas Contact alle succes,’ aldus Nijsen.

Onderwerp van Dit kan niet waar zijn is de financiële wereld, waar Luyendijk voor The Guardian antropologisch onderzoek naar deed.