De mooiste zin van 2013 komt uit La Superba: Ilja Leonard Pfeijffer wint voor de tweede maal de Tzum-prijs

Met de zin:

Het was het witte uur na het middagmaal, de blanke pagina waarop hooguit iets met potlood wordt gekriebeld in geheimschrift, iets om onmiddellijk weer uit te gummen zodra de rolluiken omhoog worden getrokken en het leven opnieuw zwart op wit een aanvang neemt met bonnetjes, bestellingen en bezwaarschriften.

uit La Superba (pagina 66) wint Ilja Leonard Pfeijffer de Tzum-prijs 2014 voor de mooiste zin gevonden in een boek uit 2013. Pfeijffer krijgt 48 euro, één euro voor elk woord, en een beker.

(Ilja Leonard Pfeijffer in 2005, toen hij voor het eerst de prijs won. Foto: © Dolf Verlinden)

Het is de tweede maal dat Pfeijffer de Tzum-prijs wint. In 2005 ontving hij met zijn roman Het grote baggerboek ook al de prijs voor de mooiste zin. Het staat voor de jury dan ook vast dat hij één van de grootste stillisten uit de Nederlandse literatuur is. In slechte romans lijkt de stijl op een kant-en-klaarmaaltijd. De zinsbouw is papperig en grauw, het geheel smaakt naar niks, tenzij naar opgewarmde, koude drukte. Bij Pfeijffer is dat duidelijk niet het geval, in zijn proza trekt hij alle registers op. Hij is een schrijver die nog dúrft te schrijven.

Binnen deze zin wordt een tegenstelling besproken, waarbij de siësta na het middageten als een wereld beschreven wordt die nog moet beginnen. De schrijver vinden we tijdens dat witte uur. Alles is nog mogelijk, het leven is een tabula rasa. Tegenover de voorzichtige aantekeningen in potloodschrift, knalt de harde werkelijkheid van direct na het witte uur binnen met een alliteratie vol ambtelijkheid: ‘bonnetjes, bestellingen en bezwaarschiften’.

De jury kon dit jaar kiezen uit een grote hoeveelheid zinnen. Niet eerder werden er zo veel zinnen voor de Tzum-prijs genomineerd. Uiteindelijk – na het afvallen van stilisten als Dimitri Verhulst en Stefan Hertmans – bleven er drie zinnen in de race: alle drie afkomstig uit La Superba. Het eindoordeel van de jury was echter unaniem. De roman van Pfeijffer is uitgegeven door De Arbeiderspers.

De jury bestond uit de kernredactie van de literaire website www.tzum.info: Djuna ter Beke, Roos Custers, Rieuwert Krol, Marleen Nagtegaal, Coen Peppelenbos en Bart Temme.

Eerdere winnaars waren: Anton Valens (2013), L.H. Wiener (2012), Peter Buwalda (2011), Tom Lanoye (2010), Erwin Mortier (2009), A.F.Th. van der Heijden (2008), Jeroen Brouwers (2007), Tommy Wieringa (2006), Ilja Leonard Pfeijffer (2005), Stijn Aerden (2004), Doeschka Meijsing (2003) en Paul Mennes (2002).

Alle genomineerde zinnen zijn hier na te lezen.