Hannah van Wieringen is door lezers en een vakjury die werd gevormd door Casper Markesteijn, Anna Luyten, Arjan Peters, Kees Snoek en Fabian Stolk gekozen tot winnares van de Academica Literatuurprijs 2014. De prijs wordt sinds 1995 uitgereikt aan de auteur van het beste Nederlandstalige fictiedebuut. Eerdere winnaars waren o.a. Erwin Mortier, Peter Buwalda, Erik Menkveld en Jessica Durlacher.

De drie genomineerden voor dit jaar waren:

1. Naomi Rebekka Boekwijt – Pels (De Arbeiderspers)

2. Ineke Riem – Zeven pogingen om een geliefde te wekken (De Arbeiderspers)

3. Hannah van Wieringen – De kermis van Gravezuid (Uitgeverij De Harmonie)

‘Dit jaar geen mannen in de finale’, aldus de jury van de Academica Literatuurprijs. Iets dergelijks lazen we al eerder vandaag met betrekking tot de BBC Short Story Award. Over De kermis van Gravezuid zegt de jury: ‘Echt vrolijk is deze kermis niet, wel erg goed.’