In het VPRO-radioprogramma Nooit meer slapen heeft juryvoorzitter Peter Vandermeersch zojuist bekendgemaakt welke bundels genomineerd zijn voor de VSB Poëzieprijs 2015. De jury had nog wel wat kritiek op de jonge dichters:

Er kwam veel jong talent voorbij met een eerste of tweede bundel van een verbluffend hoog niveau. Die nieuwe generatie loopt niet over van vernieuwingsdrift maar getuigt wel van humor, oorspronkelijkheid en kwaliteit. Begrijpelijkheid en communicatie lijken hier van groter belang dan vernieuwing.

Piet Gerbrandy – Vlinderslag (Atlas Contact)

Sasja Janssen – Ik trek mijn species aan (Querido)

Hester Knibbe – Archaïsch de dieren (De Arbeiderpers)

Alfred Schaffer – Mens Dier Ding (De Bezige Bij)

Peter Verhelst – Wij totale vlam (Prometheus)

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs 2015 vindt plaats op 28 januari in de Kunsthal in Rotterdam tijdens de Poëzieweek 2015. De winnaar krijgt 25.000 euro.

Deze bundels nam de jury tot zich: