Voor de tweede maal wordt De Grote Inktslaaf Literatuurprijs uitgereikt. Vorig jaar ging de prijs naar Bart Stouten voor Kersen eten om middernacht. Dit jaar zijn er twee winnaars: Jaap Robben met Birk en Jowi Schmitz’ met Te vroeg geboren. De prijs wordt uitgereikt op de Beurs van Bijzondere Uitgevers op 7 december in Pradiso in Amsterdam. Hieronder het volledige persbericht.
Uitreiking Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2014 op 7 december in Paradiso

Uit het verschenen proza van de laatste twaalf maanden heeft de jury van de Grote Inktslaaf Literatuurprijs dit jaar twee winnaars gekozen, in twee subgenres. Jaap Robben (1984) schreef met Birk een volstrekt originele roman, on-Nederlands zou je haast zeggen, en Jowi Schmitz’ (1972) Te vroeg geboren is een verboekt intens weblog over haar te vroeg geboren zoon. De Grote Inktslaaf Literatuurprijs 2014 wordt uitgereikt tijdens de Beurs van Bijzondere Uitgevers op 7 december, door initiatiefnemers Guus Bauer en Ezra de Haan.

De Grote Inktslaaf Literatuurprijs is een prijs uitsluitend voor de inhoud, vier van de zes juryleden zijn anoniem om elke schijn van belangenverstrengeling en alternatieve agenda’s te vermijden. Initiatiefnemer en jurylid Guus Bauer licht de keuze van de twee winnaars toe:

‘Jaap Robben is nu eens een jonge schrijver die voor zijn romandebuut Birk niet gekozen heeft voor een ‘indringend tijdsbeeld’ inclusief alle moderne toeters en bellen, een soort social media literatureluur, maar voor het kleine verhaal verteld op een sobere, indringende manier. Verfrissend, ja, groots, mag je wel zeggen. Hij is dan ook geen nieuweling in het vak. Met een jeugdboek stond hij al eens op de shortlist van de Gouden Uil, de Belgische literatuurprijs die de naam heeft tegendraads te zijn.’

‘Op 14 mei 2013 beviel schrijfster Jowi Schmitz voortijdig van haar tweede zoon Milo. Het geelrode hummeltje was amper zesentwintig weken oud en niet veel groter dan een kipfiletje. Driekwart van dergelijke vroege prematuren halen het niet. […] Wat het requiem Tonio van A.F.Th. van der Heijden is voor de ouders van een overleden kind, is Te vroeg geboren voor hen die worden geconfronteerd met een couveusekind. Alhoewel dit dagboek bij alle ouders wel iets zal oproepen. Het handelt immers voornamelijk over hoop en liefde en de angst die je om het welzijn van je kinderen kunt hebben.’

De prijs wordt op zondag 7 december rond de klok van 15.00 uur in Paradiso uitgereikt, tijdens de jaarlijks georganiseerde Beurs van Bijzondere Uitgevers. De Beurs stelt zich ten doel de uitgaven van zelfstandige, veelal kleine uitgevers uit het Nederlandse taalgebied onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Het is het enige evenement in Nederland op dit gebied. De bijdrage van deze specialistische uitgevers aan het Nederlandstalige boekenaanbod is weliswaar relatief klein maar kwalitatief zeer hoogwaardig; elke belangrijke Nederlandse auteur heeft in de loop van zijn of haar loopbaan bij deze uitgeverijen gepubliceerd.

Deelnemers aan de Beurs van Bijzondere Uitgevers zijn onder andere:

Huis Clos, IJzer, Bas Lubberhuizen, Reservaat, Valiz, De Buitenkant, Piet Schreuders, Sjolsea, De God van Nederland, Tortuca, Plantage, C.J. Aarts, Papieren Tijger, Rietveld Publications, Jap Sam Books, Perdu, Hof van Jan, Ergo Pers, Druksel, Editions Saint Jacques, Babel & Voss, Sea Urchin, Demian, Leesmagazijn, De Zingende Zaag, Timmer Art Books, Pels & Kemper, De Zwaluw, De Eierland Pers, Schaep 14, Serena Libri, O Book, Statenhofpers, Knust, Bantammer, Tienstuks, Demodokos, Oostenwind, Duizend & Een, Yeats Sisters Press, Alauda Publications, Leon van Dorp, Parresia, De Grafiekdrukkerij, Drukwerk in de Marge, Chatal Rens, Ilona Verhoeven, Kelderuitgeverij, Uitgeverij P, Lino Pers, De Meulder, Tienstuks, Knust, Book Perfect / Sherpa, Statenhofpers, De Nederlandse Academie voor Patafysica, Voetnoot, De Straat, Guus Bauer, De Gouden Reaal, De Klaproos/ Le Coquelicot, Monnier, Stichting De Roos, Hof van Jan, TYP / typografisch papier, Totemboek, Schokland, Snood, Wasser im TURM, Basboek, Ta Grammata, Atalanta, Brumes Blondes, Ergo Pers, Zirimiri Press, De Schrijftafel, Abraxas, Perdu, Black Olive Press, Hoenderbossche Verzen, Elisabeth Tonnard, Katarina Rudebeck, Falstaff & Fakir, Wil van Iersel, Frits Jonker, Gooibergpers, Pegasus, Jurgen Maas, De Republiek, Titi Zaadnoordijk, Lies Verdenius, Studio 3005, NVH, De Weideblik en Feest der Poëzie

Gedurende het jaar verschijnen er aankondigingen van nieuwe uitgaven, nieuwsberichten, recensies en columns op de website.

Beurs van Bijzondere Uitgevers / boeken voor liefhebbers

Zondag 7 december 2014

Zaal open: 13.00-17.00 uur

Entree: 3,- incl. daglidmaatschap (kaartverkoop alleen aan de zaal)

Meer informatie: http://www.paradiso.nl/web/Agenda-Item/Beurs-van-Bijzondere-Uitgevers-boeken-voor-liefhebbers.htm