Volgens de lezers van Belgische cultuursite Cobra is Honderd jaar eenzaamheid van de Colombiaanse auteur Gabriel García Márquez het beste boek aller tijden. Meer dan 6000 lezers hebben gestemd, zowel met papieren stemformulieren als online.

Bij de eerste ronde kon worden gekozen uit meer dan 300 door Cobra benoemde klassiekers van meer dan vijf jaar oud uit binnen- en buitenland. Daaruit werd een top 50 samengesteld, waaruit de lezers nogmaals konden kiezen.

Of het nou komt doordat Márquez in april is overleden of niet, Márquez was zo populair dat hij maar liefst twee keer in de top tien stond. Met Liefde in tijden van cholera staat hij op de achtste plaats. De eerste Nederlandstalige auteur in de lijst is Harry Mulisch, die met De ontdekking van de hemel op nummer drie staat. De eerste Belgische auteur volgt op nummer 4: Louis Paul Boon met De Kapellekersbaan.

Hieronder de top tien:

1 Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez

2 De naam van de roos van Umberto Eco

3 De ontdekking van de hemel van Harry Mulisch

4 De Kapellekensbaan van Louis Paul Boon

5 Het parfum van Patrick Süskind

6 In de ban van de Ring van J. R. R. Tolkien

7 Het verdriet van België van Hugo Claus

8 Liefde in tijden van cholera van Gabriel García Márquez

9 De vliegeraar van Khaled Hosseini

10 Stoner van John Williams