De Amerikaanse schrijfster Harper Lee schreef in haar leven maar één boek, dat boek werd echter een van de meest geliefde boeken van de afgelopen eeuw. Sinds To Kill a Mockingbird in 1960 uitkwam, zijn er meer dan 40 miljoen exemplaren van verkocht. Op 14 juli verschijnt dan toch eindelijk het tweede boek van de hand van Lee.

Het boek Go Set a Watchman is in feite een eerdere versie van haar beroemde eerste roman. De uitgever haalde haar destijds over het werk te herschrijven en uit dat proces ontstond To Kill a Mockingbird. Deze tweede roman, die dus in feite eerder geschreven is, speelt zich af in de jaren ’50 van de vorige eeuw, zo’n twintig jaar na de bekende gebeurtenissen in het dorpje Maycomb. Lee heeft altijd gedacht dat het manuscript verloren was gegaan, totdat een vriend het recentelijk terugvond. Lee besloot het voor te leggen aan haar uitgever – die uiteraard geen twee keer over het besluit na hoefde te denken.

Over de inhoud van het boek schreef de uitgeverij het volgende:

Scout (Jean Louise Finch) has returned to Maycomb from New York to visit her father, Atticus. She is forced to grapple with issues both personal and political as she tries to understand her father’s attitude toward society, and her own feelings about the place where she was born and spent her childhood.