Afgelopen vrijdag uitte boekhandelaar Ton Schimmelpennink uit Amsterdam kritiek op uitgeverij Lebowski vanwege de zogenaamde ‘Klassieker van de Maand-actie‘.

Verschillende boekhandels in het land mogen drie maanden lang exclusieve edities verkopen van de Klassieker van de Maand (afgelopen maand was dat De wandeling van Robert Walser), maar Schimmelpennink doet niet mee. Hij vindt dat hij als kleine boekhandelaar uitgesloten is door Lebowski-uitgever Oscar van Gelderen.

Inmiddels heeft Van Gelderen op de website van BoekBlad gereageerd. Hij is in zijn reactie niet te beroerd om op de man te spelen:

Na drie maanden volgt (bij voldoende belangstelling) een paperback voor de gehele markt, maken we het e-book beschikbaar en zal het ook bij bol.com te koop zijn. Het is de eerste drie maanden alleen bij de fysieke boekhandel te koop die meedoet aan de club.

Simpel: support your local bookstore.

(…)

Wij hebben een lijst gemaakt van boekhandels die herontdekkingen (wij doen iets meer dan alleen Stoner) een warm hart toe dragen, die goed communiceren en die prettig in de omgang zijn: zo ontstond een lijst die uiteraard enigszins subjectief is (want door ons samengesteld).

(…)

De heer De Rochebrune, ik bedoel: de heer Schimmelpennink, werpt zich nu op als hoeder van de solidariteit in het boekenvak. Daar hebben wij, als Lebowski (noch als Overamstel Uitgevers) tot op heden weinig van gemerkt.