Met zes nieuwe nationaliteiten en tachtig procent vertaalde fictie is de nominatielijst voor de zesde Man Booker International Prize internationaler dan ooit. Dit jaar verwelkomt de prijs schrijvers uit Libië, Mozambique, Guadeloupe, Hongarije, Zuid-Afrika en Congo.

De afgelopen drie keer is de prijs gewonnen door een Amerikaan of Canadees (Lydia Davis in 2013, Philip Roth in 2011, Alice Munro in 2009). Opvallend is dat er dit jaar slechts een Amerikaan op de lijst staat.

De winnaar van de Man Booker International Prize 2015 wordt op 19 mei bekendgemaakt in het Victoria and Albert Museum in Londen.

De genomineerden:

César Aira (Argentina)

Hoda Barakat (Lebanon)

Maryse Condé (Guadeloupe)

Mia Couto (Mozambique)

Amitav Ghosh (India)

Fanny Howe (United States of America)

Ibrahim al-Koni (Libya)

László Krasznahorkai (Hungary)

Alain Mabanckou (Republic of Congo)

Marlene van Niekerk (South Africa)