Over drie uur wordt in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur bekendgemaakt welke schrijver de eerste ECI Literatuurprijs (voorheen was AKO de sponsor) ontvangt. Tzum.info besprak afgelopen maanden de genomineerden voor de literatuurprijs. Wie maken er vanavond kans?

JEROEN BROUWERS – HET HOUT

Brouwers roman Het hout is een snedige afrekening met de uitwassen binnen de jongenspensionaten, die zoals bekend, veel te lang met de mantel der kerkelijke liefde werden bedekt. (…) Brouwers fijn ‘archaïsche’ stijl past naadloos bij dit onderwerp. Hij onderzoekt op indringende wijze de schuldvraag van een enkeling mét een geweten. En van een samenleving die het geloof een verregaand mandaat geeft.

STEPHAN ENTER – COMPASSIE

Enter laat in Compassie zien dat de premature droomvoorstellingen die op de persoon achter de Parship-façade geprojecteerd worden, ervoor zorgen dat de werkelijke gedragingen in een vertekenend licht komen te staan. (…) Het is daarom des te spijtiger dat het boek de wat uitgekauwde suggestie geeft dat de kiem van Franks gedrag in zijn getroebleerde jeugd ligt, terwijl ook de damesblaadjesromantiek die de hoofdpersoon bij vlagen debiteert, ervoor zorgt dat niet iedere pagina van Compassie even makkelijk te verteren is.

MARK SCHAEVERS – ORGELMAN

Schaevers beschrijft het ‘naoorlogse’ leven van Nussbaum, waarbij oprechte waardering en geldbelustheid hand in hand gaan, niet als een triomftocht maar ook weer met melancholieke distantie. Hij vertelt over de man die pas na de dreiging van een proces het werk aan de verre erfgenamen teruggeeft en over de man die er veel geld voor weet te krijgen.

INGE SCHILPEROORD – MUIDHOND

De plot is grandioos gevonden – een beschuldigende vinger is makkelijk uitgestoken, of je er nu iets mee te maken hebt of niet, je blijft een dader – en het einde is ook goed uitgewerkt, mooi open gelaten terwijl de afloop voor eenieder toch duidelijk is. Als debuutroman is Muidhond geslaagd.

P.F. THOMÉSE – DE ONDERWATERZWEMMER

De onderwaterzwemmer is opgebouwd uit drie delen, achtereenvolgens spelend in Nederland in 1944, in Afrika in 1974 en op Cuba in 2004. Het zwaartepunt ligt duidelijk bij het tweede deel. (…) Thomése excelleert echt in deel twee. Rake observaties over relaties, over het (post)kolonialisme, over misplaatste solidariteit, over angst, schuld, daadkracht, over, ahum, het leven, de dood. (…) Lees deze sensitieve ‘avonturenroman’ met een hemeltergend mooie apotheose.

ANNELIES VERBEKE – DERTIG DAGEN

Dertig dagen is de eerste roman waarin Verbeke de kwaliteit van haar bejubelde debuut Slaap! weet te evenaren, en misschien zelfs wel te overstijgen. Vakkundig worden verdrietige, grappige en ontroerende geschiedenissen uitgesponnen en met elkaar verbonden. Hoewel het een boek is vol migrantenleed, depressies, discriminatie en haat wordt het nooit zwaar, en dat is te danken aan Verbekes luchtige schrijfstijl. Waar dat in eerdere romans soms zorgde voor wat al te oppervlakkige taal wordt in Dertig dagen precies de juiste toon aangeslagen.