Feest op de burelen van Tzum.info! Vanochtend bereikte ons het heugelijke nieuws dat ons weblog uitgeroepen is tot boekensite van het jaar. De prijs werd uitgereikt door de redactie van de nationaleboekenblog.nl. In het juryrapport staat dat we de prijs vooral te danken hebben aan de berichtgeving rondom Das Mag Uitgevers.

Eind november kwamen we met het nieuws dat de luxe editie van de eerste Das Mag-uitgave (Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel) helemaal niet gebonden bleek te zijn, terwijl dit wel werd beloofd op de site van de uitgever (zie hier en hier). Das Mag kwam uiteindelijk zelfs met een rectificatie.

De jury schrijft:

Tzum.info viel dit jaar op, omdat het literair weblog zich kritisch uitte over de oprichting van de uitgeverij van Das Mag. De uitgeverij werd opgericht, maar de oprichters kregen geen gebonden uitgave, maar een paperback van het eerste boek dat de kersverse uitgeverij heeft uitgebracht: de bundel Er moet iets gebeuren van Maartje Wortel. De weblog wist daarmee op kritische wijze de aandacht te trekken.

Maar ook de andere bezigheden van ons weblog werden geroemd:

De site kent een eigenzinnige selectie van nieuws, gepresenteerd in artikelen, maar ook in filmpjes en heeft een fris design. Geregeld, en dus gedisciplineerd, worden berichten geupload. Bijzondere aanvullingen zijn de reportages en essays van de site, bewerkelijke onderdelen in de literaire journalistiek.

Tzum.info is de vijfde winnaar. De prijs werd voor het eerst in 2011 uitgereikt: de boekenafdeling van nu.nl werd toen winnaar. Achtereenvolgens volgden Lezen.tv, De Contrabas.com en MeanderMagazine.