De Morgen komt deze week met de schrik vrij. Uit de wekelijkse telling van de Lezeres des Vaderlands blijkt dat de Vlaamse krant wel weinig aandacht besteedt aan vrouwelijke auteurs (drie van de achttien recensies), maar de Lezeres des Vaderlands heeft deze week een verfijndere rekenmethode uitgedacht waardoor de Volkskrant extra opviel.

De Lezeres des Vaderlands telde ook de kolomruimte en dan blijkt dat de krant ‘in een maand tijd de vrouwen 17,4% kolomruimte toebemeten hebben gekregen. En de mannen dus 82,6%. Er is één week, die van 30 januari, waar 94,8% kolomruimte voor de man was, en 5,2% voor de vrouw.’

Voldoende reden om de Loden Leesbril deze week aan de Volkskrant toe te kennen.

Ter aanvulling nog even de telling van de kolomruimte in de noordelijke kranten: de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden waarvoor ik ook schrijf: 100 procent man deze week. Het is maar goed dat we niet meedoen met de telling.