Het was te verwachten. De campagne Nederland Leest gaat dit jaar flink op de schop. De afgelopen jaren was het vuur verdwenen uit één van de grootste campagnes van de CPNB.

Tien jaar startte de eerste editie van Nederland Leest. De campagne is gebaseerd op een Amerikaans initiatief met de naam ‘One Book, One City’. Het is de bedoeling dat in bibliotheken en boekhandels een discussie op gang komt over een bepaald boek.

Leden van de bibliotheken konden het boek gratis afhalen bij hun bibliotheek; de CPNB maakte voor de boekhandels speciale gebonden edities van de boeken voor een scherpe prijs.

De eerste twee edities waren zeer succesvol. De campagne werd afgetrapt met de roman Dubbelspel van Frank Martinus Arion. Het jaar daarop stond De gelukkige klas van Theo Thijssen centraal. Ook in de boekhandel was de campagne goed te merken; de boekhandeledities liepen goed.

Maar de jaren daarna was er steeds minder vraag naar de campagne. Dit was ook terug te zien in oplagen. Van Een vlucht regenwulpen van Maarten ’t Hart werden in 2014 nog maar 510.490 gratis bibliotheekedities gedrukt. De oplage van Twee vrouwen van Harry Mulisch in 2008 was nog meer dan 1 miljoen.

En dit jaar wordt dus alles anders. Niet één, maar drie boeken staan centraal rond één thema. En er moet gedebatteerd worden. Natuurlijk met een handvol Bekende Nederlanders (Stine Jensen, Petra Stienen, Jort Kelder, Bart Jan Spruyt, Gerdi Verbeet, Pieter Derks en Maarten van Rossem). Volgens het persbericht:

Nederland Leest zet na tien succesvolle edities niet meer jaarlijks één boek centraal, maar een thema. In 2016 is dat: democratie. De campagne wil Nederland niet alleen aan het lezen zetten, maar ook aan het debatteren.

Daarmee sluit Nederland Leest aan bij de functie van de openbare bibliotheek als centrum voor ontmoeting en debat. Drie boeken zijn hierbij gekozen, die de hele maand november door de bibliotheken worden uitgedeeld aan leden en niet-leden.

Maar eerst wordt hun mening over een aantal stellingen over democratie gevraagd. De boeken waaruit gekozen kan worden zijn Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabelle Allende en Morten van Anna Levander. Nederland Leest vindt plaats van 1 t/m 30 november.