Mevrouw mijn moeder van Yvonne Keuls wordt dit najaar het campagneboek van Nederland Leest. Met het Omroep Max-thema ‘Oud worden, jong blijven’ mikt de CPNB dit jaar op de groep mensen die toch al leest. Yvonne Keuls (90) is verheugd:

‘Mijn moeder staat centraal in dit boek, dat zo prachtig aansluit bij het thema Oud worden, jong blijven. Ze weigerde naar een bejaardentehuis te gaan: ouder worden zou zij wel even op haar eigen manier doen. Er is geen groter goed dan waardig oud te mogen worden, op je eigen voorwaarden.’

Er is ook een Nederland Leest Junior met De regels van drie van Marjolijn Hof. Ook dat boek sluit aan bij het thema, Marjolein Hof:

‘Soms moet je nadenken over oud worden. Ook als je jong bent. In mijn boek De regels van drie reist Twan met zijn familie naar IJsland om zijn overgrootvader op te halen. Maar de koppige opi Kas wil niet naar Nederland. Hij is ziek en is van plan te sterven zoals hij geleefd heeft: op zijn eigen manier. Het is midden in de winter en hij wil de bergen in om nooit meer terug te komen. Twan komt voor een moeilijke keuze te staan: moet hij opi Kas verraden of helpen? Voor de zekerheid geeft hij hem survivaltips. Maar is dat wel genoeg? Hoe kun je beslissen wat het beste is? En wat als het beste niet bestaat omdat het voor iedereen weer anders is?’

Drie jaar geleden werd Yvonne Keuls ter gelegenheid van de 50-ste druk van het boek al geïnterviewd in de Haagse bieb.