Vanavond wordt in Nieuwsuur bekend gemaakt welke schrijver de Libris Literatuur Prijs 2016 ontvangt. In de boekenbijlagen van afgelopen weekend klonk voortdurend de naam van de gedoodverfde winnaar: Connie Palmen. Zou het dan toch? Tzum.info besprak de afgelopen maanden in ieder geval alle genomineerden voor de prestigieuze literatuurprijs. Wie maken er eigenlijk kans?

ALEX BOOGERS – ALLEEN MET DE GODEN

Gelet op de vaak simpele en ook sentimentele gevoelens van de hoofdpersonages, het wat voorspelbare plot en de niet-literaire stijl – tussen de woorden gebeurt er niets -, vind ik de vuistdikke roman een goed jongensboek. Boogers behoudt dan ook mijn sympathie: wat mij betreft mag hij de Libris Literatuur Prijs winnen.

JOKE VAN DE LEEUWEN – DE ONERVARENEN

Van Leeuwen legt genadeloos bloot hoe machtsbelust het menselijk ras is en hoe lastig het is om je aan te passen. Ook de machtsstrijd tussen mannen en vrouwen komt in dit boek aan de orde. De onervarenen zou je in die zin kunnen beschouwen als een zeer geslaagde literaire variant op het televisieprogramma Utopia.

CONNIE PALMEN – JIJ ZEGT HET

Het is door het kenmerk van de mogelijkheidszin dat Jij zegt het de thema’s van liefde, literatuur, roem en het zelf kan onderzoeken zodat een tragedie die daadwerkelijk heeft plaatsgevonden bewonderenswaardige literatuur wordt.

INGE SCHILPEROORD – MUIDHOND

De plot is grandioos gevonden – een beschuldigende vinger is makkelijk uitgestoken, of je er nu iets mee te maken hebt of niet, je blijft een dader – en het einde is ook goed uitgewerkt, mooi open gelaten terwijl de afloop voor eenieder toch duidelijk is. Als debuutroman is Muidhond geslaagd. Zouden we hier niet een heel klein beetje met een hype te maken kunnen hebben?

P.F. THOMÉSE – DE ONDERWATERZWEMMER

Thomése laat feitelijk in deel twee de spanningsboog pas beginnen. Hij hanteert – hulde! – een totaal ander idioom dan in de inleiding, een vlotte, sensitieve stijl namelijk met precies genoeg filosofische en psychologische ondertonen.

THOMAS VERBOGT – ALS DE WINTER VOORBIJ IS

Dit boek is de coming-of-age-roman van een man in zijn laatste levensfase. Iemand die misschien verder kan nadat hij zijn pijn, zijn schuld heeft geanalyseerd, of in elk geval op papier heeft gezet. De mens, een briljant en broos bolwerk tegelijk. Hebben schrijver en hoofdpersoon Thomas daar vrede mee? Verbogt is een schrijver die zijn verhalen leeft.