Op Poetry International is zojuist bekend geworden dat Marieke Rijneveld de C. Buddingh’-Prijs 2016 heeft gewonnen voor haar bundel Kalfsvlies (Atlas Contact). ‘We waren unaniem weerloos tegen de explosie van talent die Marieke Rijneveld in Kalfsvlies aan de dag legt,’ zegt het juryrapport. Joke van Leeuwen, Arjan Peters en Nachoem Wijnberg vormden dit jaar de jury.

De andere genomineerden voor de prijs waren de bundels van Mathijs Gomperts, Jonathan Griffioen en Sebastiene Postma.

Over de bundel Kalfsvlies sprak de jury de volgende lovende woorden:

Een tomeloze dichteres presenteert zich in Kalfsvlies van Marieke Rijneveld. Een jonge vrouw stelt vast dat er weinig zekerheden zijn, nadat zich in de familie een aantal drama’s heeft voorgedaan. Ze laat veel zien, er bevindt zich geen scheidingswand tussen binnen- en buitenwereld; door het scherm van woorden kunnen we als door een vlies naar binnen kijken. En dan zien we een stroom van vergelijkingen die over ons komt als een vloedgolf, ogen die in kassen drijven ‘als gemarineerde mozzarellabolletjes in hun vocht’. En weemoed is als een luizenmoeder: ‘het moment van het kriebelen/ van vreemde vingers door je haar die zoveel bedachtzamer hun weg/ zochten dan die van je eigen moeder, alsof ze zocht naar een reden om het/ gemis eruit te kammen’. De volle pagina’s geven bijna geen rust, en dat zorgt ervoor dat de lezer wordt gedwongen zich ademloos op de cadans van de dichterlijke woorden te laten meevoeren. Rijneveld overdonderde de jury met haar talent dat zo natuurlijk stroomt dat het op momenten welhaast overkookt.