Het stikt van de uitgevers die altijd met meel in de mond praten, maar tot die categorie hoort Joost Nijsen niet. In zijn column op de website van Podium schrijft hij deze keer een open brief aan Mark Rutte en hij spreekt de premier aan op de culturele kaalslag die heeft plaatsgevonden in de culturele sector. In het bijzonder in de bibliotheekwereld. Aanleiding is de geringe aankoop van waardevolle boeken die door Podium worden uitgegeven, het Deense debuut Karateslag van Dorthe Nors of de briefwisseling tussen Ingrid Jonker en André Brink. Van het laatste boek werden slechts 28 exemplaren besteld door alle bibliotheken ondanks een laaiend positieve aanschafsuggestie van NBD/Biblion.

Dat had best wat goedkoper en vlakker gemogen allemaal, en dat leeslintje en dat kapitaalbandje in de rug hadden ook beter weggelaten kunnen worden: dan had de uitgever wat minder geïnvesteerd en dan had hij ook niet zo hoeven te kniezen dat er maar één doosje besteld werd door het inkoopkantoor van alle openbare bibliotheken van Nederland.

Lees de hele brief hier.

(Foto via Flickr Commons)