Natuurlijk zal iedereen zijn eigen favoriete boeken hebben, maar de longlist voor de ECI Literatuurprijs bevatte gisteren wel enige verrassingen. Zes nominaties voor De Bezige Bij (hebben die ook eens positief nieuws) plus nog eentje voor Thomas Rap en ‘slechts’ vier voor Atlas Contact, de uitgeverij die de laatste jaren toonaangevend is in de letteren. Dus geen longlistnominatie voor A.H.J. Dautzenberg, Rob van Essen, Vonne van der Meer, Nanne Tepper en Anton Valens om er maar een paar te noemen. Uitgeverij Lebowski had maar één te nomineren boek (Grunberg, maar geen Basart), Podium één enkel boek (maar geen Alex Boogers of Renate Dorrestein) en Van Oorschot één enkel boek (Driessen).

De Singel uitgeverijen komen er ook uiterst bekaaid vanaf: Querido, de ouderwetse longlistenvuller, heeft drie boeken op de longlist staan (Anker, Koubaa en Schippers), De Arbeiderspers slechts één! Waar is Maarten ’t Hart bijvoorbeeld, waar zijn de mooie delen in de Privédomein-reeks van Gerbrand Bakker en Ilja Leonard Pfeijffer? Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar gaf geen enkel boek uit dat het waard was om genomineerd te worden. Dus geen Poubelle van Pieter Waterdrinker. Onbegrijpelijk volgens enkele Twitteraars:

Ook Ambo|Anthos, Cossee, Jurgen Maas, Marmer en Meulenhoff – om er maar een paar te noemen – hebben volgens deze jury (Louise O. Fresco, Joost de Vries, Jelle van Riet, Annet de Jong, Danielle Serdijn en Sofie Gielis) geen enkel boek uitgebracht dat het waard was om genomineerd te worden.

Er valt een mooie lijst der geweigerden op te stellen.