Het smelt van Lize Spit heeft de NRC Boekenwedstrijd gewonnen. De afgelopen weken konden lezers stemmen op een boek uit een door de redactie samengestelde lijst van 24 boeken. Spit kreeg twintig procent van de stemmen. Op de tweede plaats eindigde Wil van Jeroen Olyslaegers. Nummer drie is Hay van Sander Donkers. De vierde plek is voor Moedervlekken van Arnon Grunberg. Hoe ik talent voor het leven kreeg van Rodaan Al Galidi eindigde op de vijfde plaats.

De redactie ontving ook een aantal ‘pleidooien voor boeken die niet op de longlist stonden.’ Onder andere voor Een klein leven van Hanya Yanagihara, We hadden liefde, we hadden wapens van Christine Otten en Poubelle van Pieter Waterdrinker: ‘een geromantiseerde visie en een doorgronding van de politieke malaise in de EU en Nederland, geschreven door een zeer geëngageerde correspondent.’, volgens een lezer.