Soms loop je er gewoon tegenaan, soms loop je er gewoon aan voorbij: poëzie op straat. Dichteres Kila van der Starre wil letterlijk in beeld brengen hoeveel gedichten er te vinden zijn in de openbare ruimte in Nederland en Vlaanderen. Ze heeft daarvoor een site (straatpoëzie.nl)en een interactieve kaart in het leven geroepen waaraan iedereen een bijdrage kan leveren.

De website ‘Straatpoëzie’ is onderdeel van het PhD-onderzoek van Kila van der Starre. Zij doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’. Poëziebundels verkopen slecht, maar toch zijn gedichten onderdeel van het alledaags leven. Mensen komen bijvoorbeeld met poëzie in aanraking op tv, op de radio, op social media, op gedichtenwebsites, in kranten en tijdschriften, op festivals, tijdens speciale gelegenheden en in de openbare ruimte. Van der Starre gebruikt de gegevens in de database van ‘Straatpoëzie’ om onderzoek te doen naar het fenomeen ‘poëzie in de openbare ruimte’.