Peter Verhelst heeft met Zing Zing de Herman de Coninckprijs 2017 voor de beste dichtbundel gewonnen. Dat is gisteren bekendgemaakt. Verhelst wint ook de Publieksprijs voor het mooiste gedicht met ‘Als je geen contact meer hebt met de dingen’. De jury bekroont Hannah van Binsbergen met de Herman de Coninckprijs voor het beste debuut voor Kwaad gesternte.

De jury, bestaande uit Jeroen Dera (letterkundige Radboud Universiteit Nijmegen), Hugo Brems (professor emeritus), Cathérine De Kock (journalist De Standaard), Laura de Coninck (journalist beeldend kunstenaar) en Saskia Scheltjens (Head research Rijksmuseum Amsterdam) over Zing Zing:

Een gulle bundel die de zintuigen overrompelt. In gulzige klanken en passionele beelden roept de dichter een vervreemdende wereld op die ondanks haar sprookjesachtige karakter nooit ver van de lezer afstaat. Verhelsts liefdesgedichten zullen veel lezers door elkaar schudden en beroeren zoals de liefde zelf. Wie deze bundel ten volle wil genieten, doet er goed aan de imperatieven uit de titel ter harte te nemen – de welluidende gedichten lenen zich er uitstekend voor.

Ook genomineerd waren:

Eva Gerlach – Ontsnappingen
Roland Jooris – Bladgrond
Nachoem M. Wijnberg – Van groot belang