In een stuk vandaag in NRC Handelsblad kondigt literair redacteur en recensent Arjen Fortuin zijn vertrek aan. Na vijftien jaar houdt hij er mee op. De recensie van Masser Brock vorige week was zijn laatste. Fortuin stopt omdat de ‘voorhoede-opwinding’ aan het verdwijnen is:

Het verlangen om alles te weten, alles te lezen is na vijftien jaar gesleten. Globaal genomen zijn er twee groepen schrijvers. De auteurs die me interesseren, maar over de meeste van hen heb ik al drie of vier keer geschreven – daar dreigt de herhaling. En de schrijvers die me niet interesseren, nu ja, die kunnen beter door anderen worden besproken. Gelukkig is de krant groot genoeg om over andere zaken te schrijven – en vast ook nog wel eens over literatuur.

Fortuin geeft tot slot een lijst met dertien onvergetelijke boeken met oa Blanco van Peter Terrin , Paravion van Hafid Bouazza en Vis van Anton Valens.

‘Voor een groot deel staan hier de schrijvers met wie ik als criticus ben opgegroeid. Van de meesten heb ik stap voor stap bij verschijnen het hele oeuvre gelezen. En soms geconstateerd dat ze, na soms jaren duwen en trekken, het publiek kregen dat ze al jaren verdienden. Mijn innerlijke Fens is ijdel genoeg om te denken dat mijn gedram dienaangaande soms een beetje heeft geholpen. Elk onvergetelijk boek is op zijn eigen wijze onvergetelijk.’

Lees hier het hele stuk.