‘Verboden vruchten’ is het thema van de Boekenweek. Een gemiste kans vindt Auke Hulst die net de verhalenbundel Als dit zo doorgaat heeft samengesteld waarin schrijvers, van A.H.J. Dautzenberg tot en met A.F.Th. van der Heijden (en zelfs schrijvers met een gewone voornaam), stelling durven te nemen.

Doel is de zeggingskracht van literatuur aan te wenden om hoofden en harten van mensen te bereiken en invoelbaar te maken wat er op spel staat, en in welke situatie we kunnen belanden als de abnormaliteit van het trumpisme normaliseert en de verrechtsing van Europa doorzet.

In een column op Hebban keert Hulst zich tegen het zoveelste nietszeggende Boekenweekthema.

Boekenweekthema’s hebben meestal niet veel om het lijf, maar als zich de afgelopen jaren nou één moment heeft voorgedaan om de boekenweek aan te grijpen om te laten zien dat literatuur relevant is, dan was het nu. In plaats daarvan kiest het CPNB, de promotieclub die de Boekenweek organiseert, voor een misplaatst frivool thema.

Hoofdredacteur van Hebban, Sander Verheijen, is het op Facebook helemaal eens met Hulst:

Laat die geile verhalenbundel van Katja liggen en pak dat boek dat wel ergens om en over gaat.