Met stille trom is ze vertrokken bij NRC Handelsblad: Elsbeth Etty. Op zaterdag 28 januari verscheen de laatste aflevering van haar zaterdagse rubriek ‘Voorproef’ waarin ze zojuist uitgekomen boeken bespreekt. Het vierde en laatste boek in die rubriek was het fotoboek Nederland in kleur van Hans Roosenboom. De laatste zinnen voor de krant zijn:

Voor het oh- en ah-effect kozen de makers vaak voor stillevens met bloemen, maar wat de hedendaagse kijker meer zal raken zijn de prachtige en weemoedig stemmende opnamen van wat, om met de dichter Bloem te spreken, ‘Voorbij, voorbij, o en voorgoed voorbij’ is.

Etty is gewoon ‘met pensioen’ gegaan. Etty schreef sinds 1989 voor NRC Handelsblad. Eerder werd bekend dat de critici Arjen Fortuin en Toef Jaeger andere werkzaamheden gingen verrichten voor de krant.

Etty heeft desgevraagd wel enkele plannen voor de toekomst, maar ze zet zich sinds kort als voorzitter in voor het Multatuli Genootschap. Het Genootschap kan wel nieuwe donateurs gebruiken (daarmee steun je ook het Multatuli Huis in Amsterdam.) Voor 30 euro kun je je aanmelden om literair erfgoed te ondersteunen.