‘Juist de grootste hufters zijn deze weken de dans ontsprongen, en dat wringt.’ Dat schrijft Jelle Brandt Corstius vandaag op de voorpagina van Trouw naar aanleiding van seksueel misbruik dat plaatsvond in het begin van zijn tv-carrière. Dat moet waarschijnlijk ten tijde zijn van het programma van Barend en Van Dorp waarbij hij redacteur van was tussen 2002 en 2005. De naam van de man die daarvoor verantwoordelijk is kan hij niet noemen. ‘Het is zijn woord tegen het mijne.’

Het probleem waar Brandt Corstius tegenaan loopt is in deze dagen vrij algemeen. Slachtoffers willen hun verhaal – eindelijk – vertellen, maar zien zich gesteld tegenover journalistieke of juridische eisen waaraan niet voldaan kan worden.

Ik wilde seksueel misbruik van mannen uit de taboesfeer halen. Ik wilde dat ook die slachtoffers de schaamte overwinnen en eindelijk ook hun verhaal doen.

Maar het volledige verhaal kan niet verteld worden bij gebrek aan harde bewijzen. Het enige waarop je kunt hopen is dat er meer getuigenissen zijn die uitkomen bij dezelfde persoon. Nu is het één stem tegenover de ander, maar bij meer getuigenissen wordt de andere stem ongeloofwaardiger.

Lees het hele verhaal van Brandt Corstius hier.