Jeroen Vullings, criticus van Vrij Nederland, kijkt niet naar De Wereld Draait Door, maar valt er bij een herhaling pardoes middenin. De laatste keer zag hij het boekenpanel, boekhandelaren die een minuutje een boek omhoog mogen houden en overladen met superlatieven. Tafelheer van dienst was Adriaan van Dis die enkele kritische vragen stelde, die de goedkeuring van Vullings wel konden wegdragen.

Adriaan van Dis was nog lang niet klaar met het boekenpanel. Eerst wilde hij weten hoe ze tot ‘zo’n keus’ komen, gezien het grote aanbod van boeken die in zo’n periode verschijnen. Daarna: ‘Heb je alles gelezen?’ Een nieuwe loot in het panel zei: ‘Wij hebben alles gelezen wat hier op tafel ligt.’ Van Dis vroeg zich vervolgens openlijk af hoe zo’n keuze in zijn werk gaat: ‘Zitten uitgevers te drukken?’

Zijn vragen werden niet echt beantwoord.

Er kwam geen argument of inzicht van het panel, waarmee de schijn werd opgeroepen dat ze iets te verbergen hebben of simpelweg geen bagage hebben. Adriaan van Dis’ interventie stond. […] Hij benaderde ze als een economische factor, niet als een literaire autoriteit.

Vullings gaat verder in op de noodzaak van een goede kritiek en tegelijkertijd daagt hij de boekhandelaren die echt lezen uit tot een minder slaafse navolging van DWDD:

Mijn gedroomde boekhandelaar zou een tafel inrichten met een bordje: ‘Beter dan de keuze van DWDD.’

Lees het hele stuk van Vullings, ‘De Willekeur Draait Door’, hier.

Het ging om onderstaande uitzending (de interventie van Van Dis en de ongemakkelijke reactie van het panel begint op 4.20.)