De nieuwe roman van Jan Siebelink hield het slechts negen weken vol in de Bestseller 60 dit najaar; het boek stond slechts drie weken in de de top tien.

Renate Dorrestein stond slechts vier weken in de bestsellerlijst met haar nieuwe roman; ze keerde later nog één week terug in de Bestseller 60 maar verdween meteen weer uit de lijst.

Tom Lanoye kreeg met Zuivering goede recensies, het DWDD-boekenpanel vond de roman één van de beste boeken van de maand oktober, maar in de bestsellerlijst kwam de roman niet.

De roman van Franca Treur stond slechts vijf weken in de Bestseller 60; vorige week nog op plek 35, maar deze week is de roman plotseling uit de lijst verdwenen.

Harnas van Hansaplast van Charlotte Mutsaers was één van de meest besproken romans van de afgelopen weken, maar stond uiteindelijk maar twee weken in de bestsellerlijst; vorige week nog op plek 33, deze week is het geen ‘bestseller’ meer.

De Nederlandse literatuur heeft het zwaar in de Bestseller 60. Het is diepe, diepe treurnis. De nieuwe roman van Tommy Wieringa doet het goed; De heilige Rita staat al vier weken achtereen in de top tien van de Besteller 60. De boeken van Hendrik Groen blijven ook floreren, de roman van Griet Op De Beeck staat weliswaar nog steeds in de bestsellerlijst, maar is duidelijk aan het zakken (de verkoop valt overduidelijk tegen, dit in tegenstelling tot haar vorige romans) en Kolja van Arthur Japin heeft het ook zwaar (misschien is de roman volgende week wel uit de lijst verdwenen na tien weken).

Het najaar mist duidelijk nog een grote klapper uit de Nederlandse literatuur. De vraag is of de klapper nog gaat kopen voor de feestmaand is begonnen. Is het toeval? Was het aanbod aan grote namen mager? Of is er sprake van een tendens? Wordt Nederlandse literatuur steeds minder door lezers kocht? Het lastig te onderzoeken. Twee jaar terug schreven we op Tzum in ieder geval ook al over het ontbreken van grote namen in de Bestseller 60, ook toen had de Nederlandse literatuur het zwaar.

In buurlanden lijkt hetzelfde aan de hand te zijn. Onlangs klaagde een Engelse boekhandelsketen dat er geen grote klappers waren in het najaar als het om de Engelse literatuur gaat. De woordvoerder van de keten zei dat dit lag aan de uitgeverijen die niet met gewaagde aanbiedingen kwamen, niet met grote, nieuwe talenten.