Het zit schrijver Max Pam niet mee. In september verscheen zijn roman Leviathan of Het hart in de steen, maar hij is was al snel ontevreden over de manier waarop zijn boek werd gerecenseerd. Eerst gaf hij Christiaan Weijts een veeg uit de pan (Weijts besprak de roman voor de Groene Amsterdammer), daarna kreeg een recensent van het Nederlands Dagblad het te verduren.

Inmiddels is NRC Handelsblad aan de beurt. Niet omdat de krant zijn roman slecht besprak, maar omdat geen enkele NRC-recensent zijn roman nog besproken heeft. Pam noemt Michel Krielaars (Chef Boeken van NRC) een ‘vent zonder enige moed’.

Pam schrijft dit op zijn Facebook-pagina naar aanleiding van een mail die hij van schrijver Maarten ’t Hart heeft ontvangen. ’t Hart is positief over zijn roman. Pam antwoordt ’t Hart als volgt:

Hartelijk dank voor je mooie woorden! Die kan ik wel gebruiken, want zoals je misschien hebt opgemerkt, hebben een paar recensenten op mijn boek gereageerd met een wraakactie. De NRC wil het zelfs helemaal niet bespreken. Die Michel Krielaars blijkt gewoon een vent zonder enige moed.

Op Tzum werd de roman werd besproken door Reinjan Mulder. Lees hier de recensie.