Uitgeverij Nieuw Amsterdam bericht dat afgelopen vrijdag dichter F. Starik is overleden:

Tot ons grote verdriet is F. Starik afgelopen vrijdag 16 maart op 59-jarige leeftijd in Amsterdam overleden aan een hartstilstand. We verliezen in hem een vriend, en een bevlogen dichter en schrijver.

F. Starik (Apeldoorn, 1 juli 1958, pseudoniem van Frank von der Möhlen) publiceerde tien dichtbundels en werd ‘een van de meest zichtbare dichters van Nederland’ genoemd. In 2010 verscheen zijn roman De gastspeler en in 2013 Moeder doen. Zijn meest recente dichtbundel, STAAT, verscheen in 2015. Hij was de vierde stadsdichter van Amsterdam van 2010-2012 en wist met zijn niet-aflatend enthousiasme het stadsdichterschap op de kaart te zetten.

Sinds 2002 beheerde Starik de Amsterdamse Poule des Doods, een groep dichters van wisselende samenstelling die bij eenzame uitvaarten gedichten schrijft en voordraagt. Hij schreef hierover twee boeken: De eenzame uitvaart, in 2005 en Een steek diep. Schetsen van verloren levens in 2011.

In 2009 ontving F. Starik de Amsterdamprijs voor de Kunst. Bij zijn afscheid als stadsdichter in 2012 werd hem door burgemeester Van der Laan het Ereteken van Verdienste opgespeld. Een speciale, driedubbel dikke editie van de daklozenkrant, Z-magazine, geheel gewijd aan zijn stadsdichterschap, verscheen in een oplage van twintigduizend exemplaren.

F. Starik trad zeer regelmatig op, op festivals als Lowlands en Oerol en Dichter aan huis. Op zondag 11 maart 2018 was zijn laatste optreden, op het internationale dichtersfestival StAnza, in Schotland.

Onze gedachten gaan uit naar zijn geliefde, Vrouwkje Tuinman, zijn zoon Boris en zijn familie en vrienden.

(Foto © Jan Glas)