Inmiddels zijn er nog zes kanshebbers voor de Libris Literatur Prijs 2018. Zojuist is in de Nieuwe Kerk in Amsterdam de stortlist bekendgemaakt van de prestigieuze prijs.

Er staan weinig verrassingen op de lijst: de boeken van Van Heemstra en Isik werden onlangs al eens bekroond, Driessen is geliefd bij jury’s en recensenten, evenals Wieringa.

De nominatie van Van Veelen is wel opvallend te noemen: zijn roman viel nog weinig op in de pers, maar werd wel onlangs genomineerd voor een debutantenprijs. Pfeijffer is ook verrassend te noemen, omdat zijn roman over het algemeen zuinig werd ontvangen, maar de naam van Pfeijffer prijkt daarentegen de afgelopen jaren steevast op jurylijstjes.

Grote afwezige lijkt in ieder geval Maxim Februari met zijn lovend ontvangen roman Klont. Verder valt op dat er slechts één vrouw op de stortlist staan.

Enfin, dit is de shortlist:

– Martin Michael Driessen met De pelikaan (Van Oorschot)
– Marjolijn van Heemstra met En we noemen hem (Das Mag)
– Murat Isik – Wees onzichtbaar (Ambo|Anthos)
– Ilja Leonard Pfeijffer – Peachez, een romance (De Arbeiderspers)
– Arjen van Veelen – Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken (De Bezige Bij)
– Tommy Wieringa met De heilige Rita (De Bezige Bij)

Traditiegetrouw brengt Nieuwsuur het goede nieuws aan de genomineerde schrijvers; in de uitzending van vanavond is de reportage te zien (NPO2, 22:00 uur).

De uitreiking van de Libris Literatuur Prijs vindt plaats op maandag 7 mei in het Amstel Hotel in Amsterdam. Deze uitreiking wordt live uitgezonden in Nieuwsuur.

Vorig jaar won Alfred Birney de prijs met zijn roman De tolk van Java.