Facebook

Heb het zojuist even gecheckt: ik heb nog 1286 vrienden. Voor een misantroop is Facebook de ideale manier om met mensen in contact te treden; ze zijn er wel, maar de meeste kom je gelukkig nooit in levenden lijve tegen. Volgens mij is er slechts een handjevol vrienden vertrokken na de oproep van Arjen Lubach om Facebook te verlaten. Gelukkig heb ik vrienden waarbij kuddegedrag geen profielkenmerk is.

Auke Hulst schreef dat hij de data had opgevraagd die zijn Facebookprofiel aantrekkelijk maken voor bepaalde adverteerders. Hoe beter dat profiel in kaart gebracht wordt, hoe beter de advertenties afgestemd kunnen worden op jouw behoeften. Bij mijn uitgeverij kopen wij ook wel eens Facebookadvertenties en dan is het handig dat we weten, dat ons geld een beetje goed besteed wordt. Als je een fotoboek over Rotterdam uitgeeft, dan is het fijn dat die advertentie niet onder rasechte Mokumers verspreid wordt.

In navolging van Hulst vroeg ik mijn data op. Mijn profiel herbergt 205 advertentieonderwerpen. De meeste woorden kan ik wel thuisbrengen: ‘Restaurants, Literary magazine, Frankfurt Book Fair, LGBT community’. Bij andere woorden vroeg ik me af wat ze in hemelsnaam met mij te maken hadden: ‘Rescue swimming, tagesanzeiger, Holy Roman Empire, Zelda II: The Adventure of Link’. En bij weer andere woorden weet ik zeker dat de computer een foutje gemaakt heeft: ‘Jimmy Fallon’ staat in mijn lijst, waarschijnlijk omdat ik lid ben van de community ‘Jimmy Fallon isn’t funny’; de film ‘The Big Lebowski’ staat erop, terwijl ik slechts geïnteresseerd ben in uitgeverij Lebowski; ‘Rita of Cascia’ is niet mijn favoriete heilige, maar is dankzij De heilige Rita van Tommy Wieringa aan mij gekoppeld.

Ik weet ook welke adverteerders mijn contactgegevens hebben. Dat is soms geestig. Zo staat Basic-Fit erbij, misschien omdat ik ooit een blog heb geschreven met de titel ‘Is Basic-Fit klanten aan het oplichten of is dit slim zaken doen?’ Direct daaronder staat het angstaanjagende bedrijf ‘Moment Voor Je Testament’. Wat weet Facebook wat ik nog niet weet? Ik hoop dat ik er volgende week nog ben. Anders gaarne ontvrienden.

Coen Peppelenbos