Schrijfster Michelle van Dijk heeft de handschoen opgepakt: zij gaat Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan hertalen. Ze doet dat in een week waarin Marita Mathijsen aangaf dat zij voor hertalingen van klassiekers was, waarin duidelijk werd dat de tweedegraads lerarenopleidingen de verplichting om historische letterkunde in het curriculum op te nemen hadden geschrapt en waarin Ronald Giphart een oproep aan alle schrijvers deed om het tij te keren. Michelle van Dijk, schrijfster van Darko’s lessen, deed het:

Ik pak de handschoen op. We starten met Couperus. Plot- en soapschrijver als geen ander. Knallende liefdesverhalen, Indische mysteriën, Haagse chic en altijd heel veel drama. Veel te bloemrijk voor deze moderne tijd, met zijn herhalingen, de neologismen, de gallicismen, de puntjes… de uitroeptekens!! Maar dat wat nog het meest afwijkt van onze taal nu, is de zinsvolgorde (-lengte ook, ja). En geloof me, dat is dus iets waar een jonge lezer over struikelt.

De eerste aflevering staat hier.

Michelle van Dijk was gisteren te gast in Joop-Café om te praten over de staat van het moderne literatuuronderwijs. Beluister de podcast hier.