‘Recensenten, bespreek geen ‘publishing on demand’-boeken’ is de wat vreemde kop boven het stuk van het opiniestuk van recensent Taede A. Smedes in de Volkskrant. Printing on demand (POD) is namelijk een druktechniek (printtechniek) die door bijna elke uitgeverij ingezet wordt bij het maken van boeken. Wie verder leest komt erachter dat de toorn van Smedes is gewekt door uitgeverijen als Aspekt en Boekscout.

Voor recensenten is publishing on demand een hel. De manuscripten die uitgeverijen als Aspekt en BoekScout uitgeven zijn meestal met goede redenen geweigerd door reguliere uitgeverijen. Ze slaan een financieel slaatje uit het leed van mensen die denken dat ze kunnen schrijven. […] Voor slechts een paar duizend euro kan nu iedereen een boek publiceren. Dat zo’n boek stilistisch en inhoudelijk vaak bagger is, speelt geen enkele rol.

En dan zitten die auteurs van die slechte boeken de recensenten ook nog te stalken als ze een slechte recensie krijgen! De christelijke uitgeverij Boekencentrum krijgt ook nog een rode kaart omdat ze een samenwerking zijn aangegaan met Boekscout.

Het stuk van Smedes eindigt met een oproep tot een boycot:

En aan alle recensenten: besteed je tijd nuttig, doe waarvoor je bent aangenomen, en weiger pertinent boeken te recenseren die van publishing on demand-uitgeverijen komen.

Lees het hele stuk van Smedes hier.

(foto via Flickr Commons)