Annet Schaap is winnaar van de 31e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontving de prijs voor haar debuut Lampje (Querido Kinderboeken). De prijs, waaraan een bedrag van € 15.000,- is verbonden, werd vandaag uitgereikt in Vlaams Cultuurhuis De Brakke Grond.

De jury, onder leiding van juryvoorzitter Noraly Beyer, koos dit jaar voor ‘wervelende taal, voor sfeervol beeld en voor oprechte durf. Voor een illustrator die net als haar hoofdpersoon eindelijk heeft durven toegeven aan haar diepe verlangen te willen schrijven, en nu ineens ook schrijver is. Voor een hoofdpersoon die net als Woutertje Pieterse nieuwsgierig is en de wereld met een onbevangen blik tegemoet treedt.’

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Dit jaar bestond de jury naast Noraly Beyer uit Anne-Gine Goemans, Jen de Groeve, Mirjam Noorduijn en Peter de Kan.