De driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur 2018 is toegekend aan Bibi Dumon Tak (Rotterdam, 21 december 1964). Dat heeft de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde zojuist bekendgemaakt. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Volgens de jury toont het oeuvre van Bibi Dumon Tak dat je om in vervoering te raken geen verzinsels nodig hebt:  ‘Vervoering bereik je met de blik van een kind – onbevangen, origineel en eerlijk – en de pen van een dichter – eigenzinnig, esthetisch en persoonlijk. En dan kijken, en schrijven. Datgene doen en datgene maken waarmee de literatuur zich van alledaagse tekst en taal onderscheidt. Die blik en die pen bezit Bibi Dumon Tak als geen ander.’

De oeuvreprijs wordt op 20 september 2018 uitgereikt in het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum. De Theo Thijssen-prijs is de voortzetting van de Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur. De jury bestaat uit: Jaap Friso, Martha Heesen, Sara van den Bossche, Thomas de Veen en Anna Woltz (voorzitter).

In voorgaande jaren werden Martha Heesen (2015), Sjoerd Kuyper (2012) en Ted van Lieshout (2009) met de Theo Thijssen-prijs onderscheiden.

(Foto © Chris van Houts.)