Tegen naakt

Mijn buurman in Raalte leefde bij het gezegde: ‘Wat goed is tegen de kou, is ook goed tegen de warmte.’ Midden in een hittegolf zat hij nog in een trui aan tafel. Hij werd stokoud en dat gaf wel kracht aan zijn argument, zoals elke uitspraak wijzer lijkt als je de leeftijd van de spreker erbij rekent. ‘Ik heb mijn hele leven een fles wijn per dag gedronken,’ klinkt stupide uit de mond van een achttienjarige, maar bij een tachtigjarige is het een gezondheidsadvies waar je rekening mee houdt.

Deze week schreven Vlaamse musea een brief aan Mark Zuckerberg met het verzoek om eens te praten over het preutse beleid van Facebook. Een afbeelding van de kruisafname van Christus, een schilderij van Peter Paul Rubens, was door Facebook weggehaald omdat die te seksueel getint was. Ik zit niet zo in die sm-cultuur, maar ik denk dat zelfs mensen die daar wel opgewonden van raken geen schilderij van Rubens zoeken om hun seksuele voorkeur te vieren. Mijn sympathie ligt natuurlijk bij het protest van de Vlaamse musea, maar we moeten niet doen of kunst niet seksueel getint is en alleen maar de artistieke uitdrukking is van iets abstracts. Heel veel kunst is bij uitstek seksueel. Als je een schilderij maar goed leest, dan kan zelfs van een hooiberg de zinnelijkheid afspatten. En al die naakten waren niet louter anatomisch studiemateriaal. De klassieke oudheid was niet voor niets zo populair bij de grootmeesters van enkele eeuwen terug: dan kon je de goden en halfgoden nog eens lekker in wellustige poses afbeelden.

Ik ben één keer gecensureerd op Facebook en voor straf mocht ik een week geen berichten posten. Ik had namelijk een foto geplaatst van een winkel in paspoppen en die paspoppen stonden zomaar een beetje naakt in de winkel zichzelf te exhibitioneren. Het kostte Facebook vijf dagen om tot inzicht te komen. ‘Onze excuses dat we dit verkeerd hebben beoordeeld. We hebben je foto opnieuw beoordeeld en deze voldoet aan onze richtlijnen voor de community.’ Protesteren helpt soms. Je doet dat of je geeft je over aan de preutsheid van Facebook en trekt Jezus een trui aan.

Coen Peppelenbos

Deze column verscheen eerder in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden op 28 juli 2018.