Afgelopen donderdag kwam het onderzoek van Jeroen Dera naar buiten over het leesgedrag van Leraren Nederlands. Wij maakten de kop: Leraren Nederlands lezen weinig en dan vooral succesromans, zoals Het smelt van Lize Spit. Daar valt wel wat op af te dingen aldus schrijfster Michelle van Dijk, want we waren vergeten dat Dera alleen maar oorspronkelijk Nederlandstalig werk telde. Volgens Van Dijk lezen leraren Nederlands juist uitzonderlijk veel! Vooral als je de cijfers afzet tegen de score van de gemiddelde Nederlander (6,1 boek per jaar).

Ze plaatst ook een kanttekening bij de keuze van de titels, die niet alleen ingegeven waren door het mediasucces zoals Dera aangaf:

Hij heeft niet door dat Jij zegt het, Het hout (van Jeroen Brouwers) en Malva op de verplichte leeslijst van veel docenten stonden in verband met de Inktaap. Hij gaat iets te makkelijk voorbij aan het verschil tussen de ene ‘succesroman’, zeg Het smelt, en de andere, Muidhond van Inge Schilperoord bijvoorbeeld.

Lees voor meer interessante terzijdes het blog van Michelle van Dijk.