Maar liefst drie titels van uitgeverij Prometheus prijken op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2018. Dit zijn de vijf boeken die kans maken op de prijs van € 20.000.

– Remieg Aerts – Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman; (Prometheus)
– Piet Hagen – Koloniale oorlogen in Indonesië. Vijf eeuwen verzet tegen vreemde overheersing; (De Arbeiderspers)
– Frits van Oostrom – Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode; (Prometheus)
– Hella en Sandra Rottenberg – De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. De verborgen geschiedenis van een Joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland; (Atlas Contact)
– Gabri van Tussenbroek – De toren van de Gouden Eeuw. Een Hollandse strijd tussen gulden en God.

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, VPRO en de Volkskrant.

De jury bestaat uit Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Martine Gosselink, hoofd afdeling Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam; Olivier Hekster, hoogleraar Oude Geschiedenis en directeur van het Instituut voor Historische, Literaire en Culturele Studies; James Kennedy, hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis en decaan van het University College Utrecht; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Klaartje Schweizer, sectormanager Collecties en Beheer bij het Nederlands Openluchtmuseum; Martin Sommer, redacteur van de Volkskrant. Juryvoorzitter is dit jaar Jeroen Dijsselbloem, voormalig minister van Financiën