Ian Buruma is weg als hoofdredacteur van The New York Review of Books. Het is niet duidelijk of hij uit eigen beweging is opgestapt of dat hij is ontslagen. Zijn positie was onder vuur komen te liggen door de publicatie van een artikel van de in ongenade gevallen Canadese radiopresentator Jian Ghomeshi. Die was in 2014 gearresteerd op verdenking van aanranding en mishandeling van vrouwen. Hij zou vrouwen hebben gebeten en op hun hoofd geslagen. Twee jaar later werd hij vrijgesproken omdat drie vrouwen die tegen hem getuigden aan hun verhaal hadden gesleuteld. 

Het artikel, dat in druk verschijnt in The New York Review of Books van 11 oktober maar nu al online staat, is één lange jammerklacht van Ghomeshi over zijn status als paria. Over de beschuldigingen die een einde maakten aan zijn radiocarrière schrijft hij vergoelijkend, terwijl hij het aantal vrouwen die hem beschuldigden afdoet met het woord ‘verscheidene’ — het zouden er meer dan twintig zijn. Het was vooral de larmayante toon die tot een storm van woede op de sociale media leidde.

In een interview verdedigt Ian Buruma zijn keuze om het verhaal te publiceren. ‘Ghomeshi is ontslagen van rechtsvervolging. Ik ben geen rechter die over alle aantijgingen kan oordelen. Wat hij precies heeft gedaan, en of dat met wederzijdse instemming was, ik heb geen idee — het gaat mij ook niet aan.’

Tegenover The New York Times, die vanavond bericht over deze zaak, is het vertrek van Buruma als hoofdredacteur van The New York Review of Books bevestigd. Buruma zelf was niet bereikbaar voor commentaar. De site van de The New York Review of Books doet er over dit onderwerp het zwijgen toe.

De in Nederland geboren Ian Buruma (66) werd een jaar geleden hoofdredacteur van het prestigieuze tijdschrift. Hij schreef een flink aantal boeken, zowel in het Nederlands als in het Engels, onder meer over zijn Nederlandse vader en zijn Engelse, joodse moeder.