Nog wat achterstallig prijzennieuws: de Thea Beckmanprijs 2018 is afgelopen zaterdag in Archeon uitgereikt aan Arend van Dam voor zijn jeugdboek De reis van Syntax Bosselman. De Thea Beckmanprijs is een prijs voor het beste historische jeugdboek. De winnaar kan 1.000 euro bijschrijven.

Het juryrapport:

Voor de Wereldtentoonstelling van 1883 in Amsterdam wordt de Surinamer Syntax Bosselman samen met 27 landgenoten naar Nederland gehaald. Niet als eregast, zoals hem is beloofd, maar om als fascinerende rariteit tentoongesteld te worden aan het langstrekkende publiek. Schrijver Arend van Dam denkt in dit boek hardop na over de lastige vragen die bij dit pijnlijke stuk geschiedenis gesteld moeten worden. Hoe kan het dat mensen dit ooit normaal hebben gevonden?

De jury is zeer onder de indruk van dit uitstekend geschreven boek over een urgente en actuele zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. De auteur stelt zich kwetsbaar op door zijn aanpak en werkwijze te problematiseren, en dat draagt bij aan de kracht van zijn boodschap.

De andere genomineerden waren:
Martine Letterie & Rick de Haas – Kinderen met een ster
Inez van Loon – Anna’s grote reis
Koos Meinderts – Naar het noorden
Suzanne Wouda – Sabel

De jury van de Thea Beckmanprijs bestond uit: Henne van Beveren (kinderboekwinkel Silvester, Zoetermeer), Liselotte Dessauvagie (zelfstandig leesbevorderaar), Hubert Slings (stichting entoen.nu, voorzitter), Monique Veldman (directeur Archeon), Moniek Warmer (Stichting Jaap ter Haar / ontwikkelaar educatieve culturele projecten).